samedi 22 novembre 2008

Frank MAÏEU

"De originele versie van Brabo"
gelijmd keramiek
2008
Zonder sokkel: hoogte: 55 cm – breedte 25 cm

Frank Maïeu restaureerde het origineel van Brabo!

De pers bracht enkele maanden geleden niet bepaald massaal verslag uit van de werkzaamheden aan het politiecommissariaat van de Antoine Bréartstraat. Er vond nochtans een vreemd voorval plaats met Pasta Donkerbosch, een jonge migrant en arbeider, in de hoofdrol.

Pasta moest van zijn baas met een houweel een steen vernietigen in de kelder van het gebouw. Toen hij aan het werk ging beleefde hij de schrik van zijn leven. Een stuk van de steen stortte in de diepte en Pasta kreeg een berg stront over zich heen, die zich reeds meer dan 100 jaar opeenhoopte!

Nadat hij een beetje bekomen was, stelde Donkerbosch vast dat hij op een oude beerput was gestoten. Met zijn houweel bevrijdde hij de inhoud en legde hij tegelijk de restanten van een oud beeld bloot. Pasta nam de stukken mee naar huis, waar zijn vrouw weinig enthousiast reageerde, gezien de geur die het goedje verspreidde. Dus besloot Donkerbosch alles te verkopen aan een antiekhandelaar uit de Marollen om een centje bij te verdienen.

Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/

Hier verschijnt de Antwerpse keramist Frank Maïeu op het toneel! Op een mooie zondagochtend trekt Frank naar het Vossenplein (Brussel), wanneer hij in een stalletje stukken van armen en benen ontdekt. Hij koopt alles voor een prikje. Pas terug thuis beseft hij dat hij een authentieke Jef Lambeaux gekocht heeft.

En wat voor één! Het origineel van "Brabo", dat iedereen verloren waande. Het Antwerpse schepencollege vond de eerste versie destijds te obsceen en weigerde ze. Lambeaux herwerkte het ontwerp tot de Brabo die we vandaag kennen! Frank Maïeu restaureerde voor ons deze schitterende getuige van het talent van Lambeaux. Een ontdekking, die de grootste kunsthistorici ongetwijfeld zal interesseren.

Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/
Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/

(vertaling: Jan Jacobs)

Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/

Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Abonnement Publier les commentaires [Atom]

<< Accueil