samedi 22 novembre 2008

Amusez Lambeaux, een programma tentoonstelling

Het eerste project van de vzw Musée Jef Lambeaux Museum, de tentoonstelling van hedendaagse kunst "Amusez Lambeaux", ging eerst en vooral op zoek naar een sprekende naam. We beschouwen deze titel tegelijk als een creatieve briefing en als een manifest! Maar wat zijn de ideeën, de vaststellingen achter deze visie?

Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/(foto: fragment uit "De originele versie van Brabo" van Maïeu)

Een ludieke dimensie

Het zal meteen duidelijk zijn dat het project "Amusez Lambeaux" een ludieke dimensie meekrijgt. Vanaf 1 december kan het publiek oordelen over de stukken die 33 hedendaagse kunstenaars op ons verzoek inleverden. Pure esthetische emoties voor sommigen, heerlijk subversieve boodschappen voor anderen... Stuk voor stuk gaven ze het beste van zichzelf om een visie over te brengen, te herinneren aan de huidige aanwezigheid van Jef Lambeaux.

Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/(photo: "Jesus and company" van Stephen Sack)

Naar de creatie van een "a-museum"

Bezoekers met herinneringen aan de Grieks-Latijnse zullen het ontkennende alfa voorvoegsel herkennen in het woord "a-musez". Hiermee verwijzen we naar het ontbreken van een Jef lambeaux museum in St-Gillis. Voor ons kan er niet genoeg herinnerd worden aan het niet-bestaan (om welke redenen dan ook) van een museum ter ere van de grote beeldhouwer. Onze vzw wil dit museum alsnog uit de grond stampen aan de hand van een origineel project.

Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/(foto: "Portrait of the Great Sculptor as a young man" van Nina Rodriguez-Castinado)

Jef Lambeaux, 100 jaar later

Maar waar? Het gebouw met het atelier van Jef Lambeaux, waar het museum zou moeten ondergebracht worden, werd afgebroken door de gemeente. Vanaf 1990 organiseerde Albert Eylenbosch, een verlichte geest (en OCMW-voorzitter), een grote retrospective rond Jef Lambeaux in het stadhuis. 18 jaar later is de tijd wellicht rijp om een stap verder te zetten. Dat was ons doel toen we de gemeente wezen op het belang van een viering van de 100ste verjaardag van het overlijden van Jef Lambeaux. We stelden hen meteen "Amusez Lambeaux" voor, een tentoonstelling van werken van Jef Lambeaux én van hedendaagse kunstenaars.

Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/(foto: "Télescopages" van Jacques Charlier)

Lager onderwijs, universitair onderzoek

St-Gillis bouwde verder op ons idee en wenste tevens een Jef Lambeaux retrospectieve met wetenschappelijke onderbouw te organiseren. Maar hoe kan een universitaire studie eer betonen aan een genie, dat nauwelijks zijn lager onderwijs afmaakte? Wij meenden dat het misschien nuttig kon zijn enkele historische raadsels te ontsluieren, waarvan het antwoord stof verzamelde in de archieven. Lambeaux komt jammer genoeg zelden aan bod in verhandelingen en eindwerken. Hij zou vandaag wellicht trots en ook geamuseerd opkijken van zoveel aandacht.

Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/(foto: "Straatman" van Angel Vergara)

De moderniteit van Lambeaux

De schandalige Lambeaux, de erotische Lambeaux, de provocerende Lambeaux, de gecensureerde Lambeaux, de onbegrepen Lambeaux, de grappenmaker Lambeaux, de verloren Lambeaux… de teruggevonden Lambeaux? Vandaag heeft Jef Lambeaux in elk geval 33 kunstenaars geïnspireerd tot energieke en veeleisende inspanningen, het resultaat van creatief onderzoek. Een vruchtbare dialoog ontspint zich tussen de grote beeldhouwer en de hedendaagse kunstenaars. Er bestaat geen betere manier om de moderniteit van Lambeaux in de verf te zetten.

Image hébergée sur http://www.imageshotel.org/(foto: fragment uit "Homo Universalis MMVIII" van Raphaël Opstaele)

Amusez Lambeaux: een primeur

De foto’s bij dit artikel lichten alvast een tip van de sluier op van de tentoonstelling "Amusez Lambeaux". Het gaat slechts om fragmenten. Nog enkele dagen in spanning afwachten en dan kan het tentoonstellingsevent van start gaan. De tento loopt gedurende drie weken van 1 tot 21 december 2008 in het Volkshuis van St-Gillis. Onze doelstelling is duidelijk: de enorme energie die Jef Lambeaux bij de kunstenaars opwekte aanwenden als springplank voor de toekomst en voor het project van vzw Musée Jef Lambeaux Museum!


Voor alle inlichtingen:

Philippe Leclercq
Coördinatie
vzw Musée Jef Lambeaux Museum
Savooistraat 38
1060 Sint-Gillis
TEL 02-537 72 48
GSM 0498-62 97 32
FAX 02-537 70 03

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Abonnement Publier les commentaires [Atom]

<< Accueil